Agrupament Escolta les Gavarres (La Bisbal)

Història del Moviment

1907 à Neix l’escoltisme a Anglaterra per iniciativa per Lord Baden Powell. Proposa una pedagogia centrada en el protagonisme dels nois en oposició a la pedagogia dogmàtica i directivista vigent a l’època.
1912 à Arrenca definitivament el guiatge amb Lady Olave, muller de Baden Powell.
1912-1913 à Intent de naixement d’un escoltisme de caire militarista a Barcelona: “Exploradores de Barcelona”, que s’afilien a “Exploradores de España”.Neix el moviment “Jovestels de Catalunya” catalanistes amb Mn. Antoni Batlle.
Intent de guiatge amb les “Girls Guides”.
1927 à Batista i Roca funda “Minyons de Muntanya”.
1928 à Primer campament general de “Guies Excursionistes” i “Minyons de Muntanya”, al Papiol (Baix Llobregat). Com a constatació d’un nou moviment de formació de nois pensat per el temps de lleure, i amb la finalitat de formació personal i cívica netament catalanista.
Primeres trobades de formació de caps.
1930 à Es constitueix la germanor de “Minyons de Muntanya” per Batista i Roca.
Mn. Anoni Batlle funda l’Agrupament Escolta Mare de Déu de Montserrat.
1932 à Neix paral.lelament “Germanor de Noies Guies”.
1934 à La Generalitat posa sota el seu patronatge per tal de salvaguardar l’obra educadora dels “Boys Scouts de Catalunya”, “Germanor de Noies Guies”, “Germanor de Guies Excursionistes” i “Germanor de Minyons de Muntanya”.
1937 à Unificació de l’escoltisme català.
1945 à Després de la Guerra Civil, un grup reduit d’antics responsables van pensar que per fer servei a Catalunya seria bo tornar a començar globalement l’escoltisme i guiatge. D’aquí neix “Minyons Escoltes” i “”Guies Sant Jordi”.
En el franquisme tenen un paper de resistència, eren una alternativa als campaments que organitzava al règim. Un
paper dificil però que va obligar a clarificar la proposta de valors i objectius educatius.
1965 à Les seccions unitaries (grups de 12 a 16 anys) es converteixen en Ràngers i Pioners pels nois, i Noies Guies i Caravel.les per les noies.
1975 à Trobada conjunta de “Minyons Escoltes” i “Guies Sant Jordi” que s’anomena “Sirena-80”. S’explicita que fer escoltisme i guiatge no és fer coses boniques i entretenir la mainada sinó ajudar als nois i noies a ser eficaços i capaços de fer-se càrrec del destí dels homes i les doness, tot prenent responsabilitats. Es veu la necessitat de concretar un mètode.
1977 à Associació de “Minyons Escoltes” i “Guies Sant Jordi”. Comença el debat del mètode.
1978 à Primera proposta per mètode de Truc.
1979 à Publicació del llibre de l’Agrupament.
1980 à Publicació dels llibres “Estels enllà”, “Viure l’aventura” i “Illes”.
1983 à Ginesta-83”. Trobada general de caps en què es debaten temes fè i esglèsia, persona, país i societat. Del debat en surten les estratpegies d’actuació pel moviment.
Reconeixement de l’escola de formació d’educadors en el lleure, de MEIGSJC, per part de la DGJ, de la Generalitat.
1986 à Pulbicació del segon llibre de Llops i Daines “Sobre la Pista”.
En els darrers anys, s’ha concretat el mètode aplicat per branques, s’han editat diversos llibres, s’han desenvolupat l’estructura tal com ara l’entenem, s’ha desenvolupat la proposta de truc, s’ha treballat amb els castors , s’han renovat els estatuts, la normativa, ... i s’han informatitzat dades.
1991 à Reconeixement de la branca de Castors i Llúdrigues.


llibre agrupament

Comentari per : Jordi
Bones,

el llibre de l'agrupament ja no es troba a la venta, ja que es va pensar que un cop passats 2 anys de la publicació ja no s'havia de comercialitzar. De totes maneres l'agrupament en tenim un bon estoc i per tant serà un plaer fer-te arribar un exemplar del nostre llibre si ens dones les teves dades. Si te l'haguessim d'enviar només hi hauria el cost de correus.
Per a més informació o en cas de voler donar-nos les teves dades enviens un correu electronic a aelesgavarres@gmail.com amb l'assumpte llibre de l'agrupament.

Atentament el cap d'agrupament actual

Comentari publicat el 21/11/2010 a les 21:24

llibre agrupament

Comentari per : Bernat Bertomeu
Benvolguts companys escoltes,

Voldria saber si serieu tan amables d'indicar-me on podria comprar, cas que no s'hagi esgotat, el llibre del vostre cau, "Agrupament Escolta les Gavarres : 25 anys : la Bisbal 1981-2006" de Bàlec llibres. Hi estic molt interessat ja que, des de fa uns anys, jo també estic escrivint la història del meu Agrupament (AE i G Monserrat-Xavier).

Moltes gràcies,
Bernat Bertomeu

Comentari publicat el 20/11/2010 a les 21:18


 Comenta

Per fer un comentari cal entrar una adreça de correu vàlida. On rebràs on correu amb les instruccions per a completar la publicació.
Nom

Assumpte

Correu *

Comentari


Temes

Baden Powell escoltisme història moviment

Escrit per Equip d'agrupament
Inici | Agrupament | Actualitat | Llops | Ràngers | Pioners | Trucs | Caps | Pares i mares | Com fer... | Batalletes | ©2007 disseny web comunicatek